Skocz do zawartości

Zobacz nową zawartość

Zdjęcie
- - - - -

Można dogadać się z windykatorem?

windykator

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 Raxzor

Raxzor

Doświadczony użytkownik

• 57 postów

Reputacja: 0
Normalna

Napisany 08 maja 2014 - 19:13

Czy można dogadać się z windykatorem co do spłaty zadłużenia? Słyszałem, że komornicy czasami idą na rękę i można się z nimi dogadać, a z windykatorami? Fajnie by było, gdyby odpisał ktoś kto byłw  takiej sytuacji. Pozdrawiam.

#2 1wniosek.pl

1wniosek.pl

Zasłużony użytkownik

• 185 postów

Reputacja: 3
Normalna

Napisany 08 maja 2014 - 19:17

Windykator to normalny Jan Kowalski, który nie ma żadnej prawnej mocy do np. zajęcia wynagrodzenia itp. Może tylko negocjować, przypominać o terminie, prosić o spłatę zadłużenia, czyli jak typowy Kowalski. Z windykatorem nie trzba nawet rozmawiać, a tym bardziej wpuszczać do domu. Najlepiej zbywać i spłacać/dogadywać się bezpośrednio z wierzycielem.

#3 Damian Hyjek

Damian Hyjek

Reputacja: 1
Normalna

Napisany 09 maja 2014 - 09:06

Dokładnie. 1) Dogadać z windykatorem można się zawsze (w zasadzie to z wierzycielem, który wysyła do nas windykatora). Jeśli już faktycznie myślisz o spłacie zadłużenie to „dogadani” powinno być w formie pisemnej (obowiązkowo). Znam przypadki osób, które wpłacały windykatorom „drobne” sumy a firmy równolegle prowadziła już postępowanie sądowe.

2) Dogadywanie się z komornikiem to również kwestia wątpliwa. Dlaczego? Ugodę możesz zawrzeć tylko i wyłącznie z wierzycielem. Natomiast dokonując dobrowolnej wpłaty u komornika powoduje ewentualne obniżenie egzekucji ale w ten sposób opłacamy koszta komornicze a dług zmniejsza się minimalnie lub w ogóle.

#4 amigos

amigos

Nowy użytkownik

• 9 postów

Normalna

Napisany 30 września 2020 - 20:09

moja znajoma miała windykatora z firmy kruk,  z którym można było się dogadać 

#5 solaris22

solaris22

Aktywny użytkownik

• 23 postów

Normalna

Napisany 06 października 2020 - 13:53

Windykator to tylko osoba , zwykła osoba jak każdy z nas, zwykły człowiek

#6 markross

markross

Nowy użytkownik

• 4 postów

Normalna

Napisany 15 grudnia 2020 - 11:58

kontaktowałem się z firmą hoist i wszystko przebiegło bez żadnego stresu i ogólnie bez problemów 

#7 melomena

melomena

Nowy użytkownik

• 9 postów

Normalna

Napisany 16 grudnia 2020 - 22:36

Myślę, że oczywiście że da się dogadać, w końcu to też człowiek. Tzn wiadomo, że na niektóre rzeczy nie ma wpływu i nie zmniejszy Ci raty do minimum, ale na pewno postara się byś mogła je spłacać i normalnie żyć. Mnie windykuje Kruk i nie mam z nimi żadnych problemów. :) 

#8 Dobrynka

Dobrynka

Nowy użytkownik

• 3 postów

Normalna

Napisany 28 czerwca 2021 - 20:02

Ja sama bym się nie podejmowała negocjacji z windykatorem. To są jedni wielcy oszuści. Lepiej się zgłosić do programu Ulga od długu i tam to zrobią za ciebie a przy okazji opracują plan spłaty.

#9 Bartek55

Bartek55

Nowy użytkownik

• 4 postów

Normalna

Napisany 01 września 2023 - 08:45

Ja myślę że lepiej z nimi za dużo nie rozmawiać, a  w żadnym wypadku nic nie podpisywać i nie wpuszczać do domu. A jeśli chodzi o spłatę zadłużenia, które jest już i tak mocno przeterminowane, to lepiej odczekać, za jakiś czas firmy które odkupią zadłużenie zaproponują znacznie lepsze warunki spłaty, czasami nawet zaproponują anulowanie części długu w zamian za spłacenie części.