Cześć. Czy możecie mi wyjaśnić czym jest faktoring? Czy jest to typ jakiegoś kredytu dla firm, czy jakiegoś dofinansowania?

Napisany 08 maj 2014 - 22:10
Napisany 12 maj 2014 - 07:42
Cześć. Czy możecie mi wyjaśnić czym jest faktoring? Czy jest to typ jakiegoś kredytu dla firm, czy jakiegoś dofinansowania?
Faktoring – rodzaj transakcji handlowych, wykształconych w praktyce anglosaskich instytucji finansowych i w rozwiniętej już postaci przeniesionych na grunt europejski w latach pięćdziesiątych XX wieku. Pośrednictwo handlowe, w którym wyspecjalizowana instytucja finansowa (z reguły spółka z udziałem banku) nabywa w drodze cesji od przedsiębiorstw handlowych lub przemysłowych niewymagalne roszczenia o zapłatę kwot należnych im z tytułu prowadzonej działalności, zwłaszcza ze sprzedaży.
Mówiąc krótko, dla przedsiębiorcy faktoring to ściąganie należności w jego imieniu przez zewnętrzną instytucję. Oto przykład takiej transakcji. Firma A jest winna firmie B jakieś pieniądze. Firma C ściąga należność od firmy A, w imieniu firmy B. Czyli w transakcji firma C jest pośrednikiem (bierze na siebie ryzyko, związane ze ściąganiem należności).
Usługa faktoringowa cieszy się w Polsce coraz lepszą renomą i rośnie grupa firm zainteresowanych jej zastosowaniem. Obroty faktoringowe pokazują tendencje wzrostową (17 % przyrost obrotu po trzecim kwartale 2011 w stosunku do analogicznego okresu roku 2010)[1].
Największe instytucje faktoringowe w Polsce zrzeszone są w Polskim Związku Faktorów.
Z poważaniem
Grzegorz Klimczak
Doradca Finansowy.
Kontakt w Profilu
|