Czy istnieje możliwość szybszego spłacenia kredytu refinansowego? Czy może spłacając szybciej ten kredyt narazimy się na wysokie prowizje i założenia kredytu refinansowego nie będą miały wtedy sensu (chodzi mi o to, że kredyt refinansowy zaciągamy, bo jest tańszy). Jeśli jest to możliwe to czy jest to opłacalne?

Szybsza spłata kredytu refinansowego
Napisany 25 maja 2014 - 17:24
Napisany 26 maja 2014 - 08:25
Czy istnieje możliwość szybszego spłacenia kredytu refinansowego? Czy może spłacając szybciej ten kredyt narazimy się na wysokie prowizje i założenia kredytu refinansowego nie będą miały wtedy sensu (chodzi mi o to, że kredyt refinansowy zaciągamy, bo jest tańszy). Jeśli jest to możliwe to czy jest to opłacalne?
Zazwyczaj kredyt Refinansowy jest kredytem opłacalnym ale to też zależy od banku, bo jeśli spłacamy kredyty które mają lepsze oprocentowanie niż bank w którym chcemy spłacać kredyt to wiadomo nie ma sensu. Ale jednym kredytem czy też rodzajem kredytów są kredyty hipoteczne, gdzie w pierwszych 3-5 lat klient spłacając szybciej kredyt musiał by zapłacić prowizję.
Z poważaniem
Grzegorz Klimczak
Doradca Finansowy.
Kontakt w Profilu
Napisany 08 czerwca 2014 - 19:32
Nie rozumiem... czyli co? Możemy zapłacić sporą prowizję, ale niekoniecznie? W zależności od polityki banku? Dobrze rozumiem?
Napisany 14 czerwca 2014 - 07:18
Nie rozumiem... czyli co? Możemy zapłacić sporą prowizję, ale niekoniecznie? W zależności od polityki banku? Dobrze rozumiem?
Ja mówiłem o prowizji bankowej w momencie kiedy mamy już kredyt i go spłacamy szybciej a np. w umowie jest zapis, że kredyt może być spłacony wcześniej dopiero po 5 latach. Jeśli spłacimy kredyt przed upływem 5 lat to wtedy ponosimy koszt prowizji za wcześniejszą spłatę.
Natomiast to co pisałem wcześniej miałem na myśli że nie opłaca się przenosić kredytu do innego banku, jeśli mamy dobre warunki a chcemy tylko sobie obniżyć ratę wydłużając okres kredytowania. No chyba że rata kredytu nasz przerasta, to wtedy też można o tym pomyśleć. Warto wtedy spojrzeć na wszystkie koszty z tym związane.
Z poważaniem
Grzegorz Klimczak
Doradca Finansowy.
Kontakt w Profilu
|