Czy kredyt konsolidacyjny jest dobrym pomysłem? Rzeczywiście nas oddłuży? Słyszałam różne opinie na ten temat- niektórzy twierdzą, że kredyty konsolidacyjne są dużo droższe od tych, które chcemy konsolidować. Jaka jest prawda?

opłaca się?
Napisany 29 maja 2014 - 23:02
Napisany 30 maja 2014 - 05:55
Czy kredyt konsolidacyjny jest dobrym pomysłem? Rzeczywiście nas oddłuży? Słyszałam różne opinie na ten temat- niektórzy twierdzą, że kredyty konsolidacyjne są dużo droższe od tych, które chcemy konsolidować. Jaka jest prawda?
Wszystko zależy od tego jaki mamy warunki kredytowe w obecnym banku a jakie będą w tym co chcemy brać dany kredyt.
Podstawowe informacje na które trzeba zwrócić uwagę to:
RRSO kredytu i rata jaką płacimy a jaką mamy płacić?.
Czy jest prowizja za przyznanie kredytu?.
Czy możemy w danym banku szybciej spłacić kredyt?. A jeśli tak to czy nie poniesiemy jakiś zbędnych kosztów za wcześniejszą spłatę?.
Ile oddamy bankowi jeśli rozłożymy kredyt na max okres kredytowania?.
Z poważaniem
Grzegorz Klimczak
Doradca Finansowy.
Kontakt w Profilu
Napisany 02 czerwca 2014 - 19:51
Z tego co kiedyś słyszałem to rzeczywiście podliczając wszystko kredyt konsolidacyjny wyjdzie nas nieco drożej niż gdybyśmy spłacili wszystkie zadłużenia tak jak je mamy. Jednak czy się opłaca? Moim zdaniem tak, bo za tą dodatkową gotówkę kupujemy sobie comiesięczny spokój, że jednak starczy nam na raty- a raczej już na jedną ratę.
Napisany 03 czerwca 2014 - 08:13
Z tego co kiedyś słyszałem to rzeczywiście podliczając wszystko kredyt konsolidacyjny wyjdzie nas nieco drożej niż gdybyśmy spłacili wszystkie zadłużenia tak jak je mamy. Jednak czy się opłaca? Moim zdaniem tak, bo za tą dodatkową gotówkę kupujemy sobie comiesięczny spokój, że jednak starczy nam na raty- a raczej już na jedną ratę.
Kredyt konsolidacyjny opłaca się jeśli weźmiemy na takim sam okres kredytowania jaki mieliśmy wcześniej a tym samym spadnie nam rata ze względu na lepsze oprocentowanie w banku którym chcemy przenieść kredyt.
Bo jeśli przeniesiemy kredyt do banku aby mieć niższą ratę, bo kredyt jest na 10 lat, to przez te 10 lat oddamy tyle kasy że szkoda gadać, oczywiście jeśli wcześniej nasz kredyt był na 5 lat.
Z poważaniem
Grzegorz Klimczak
Doradca Finansowy.
Kontakt w Profilu
Napisany 05 czerwca 2014 - 10:41
No tak, ale nie konsolidujemy jednego kredytu, tylko kilka zadłużeń, które najczęściej mają różne terminy spłat, prawda? Moim zdaniem po to bierzemy kredyt konsolidacyjny, aby tą jedną miesięczną ratę mieć mniejszą od sumy poprzednich zadłużeń- koniec końców w takim przypadku wyjdzie nam dłuższy termin spłaty.
Napisany 04 lipca 2014 - 14:01
może ja się nie znam, ale zadłużanie się żeby spłacić inne zadłużenie to nienajlepszy pomysł wbrew temu co mówią w reklamach...
Napisany 04 lipca 2014 - 15:38
No tak, ale nie konsolidujemy jednego kredytu, tylko kilka zadłużeń, które najczęściej mają różne terminy spłat, prawda? Moim zdaniem po to bierzemy kredyt konsolidacyjny, aby tą jedną miesięczną ratę mieć mniejszą od sumy poprzednich zadłużeń- koniec końców w takim przypadku wyjdzie nam dłuższy termin spłaty.
Tak wyjdzie nam dłuższy okres kredytowania jak najbardziej, ale tak jak pisałem wcześniej przez wydłużenie okresu kredytowania oddajemy bankowi więcej odsetek.
Z poważaniem
Grzegorz Klimczak
Doradca Finansowy
Kontakt w Profilu
|