Skocz do zawartości

Zobacz nową zawartość

Zdjęcie

jak założyć własną firmę w Anglii?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi na ten temat

#1 JacekJacek

JacekJacek

Aktywny użytkownik

• 12 postów

Reputacja: 0
Normalna

Napisany 25 stycznia 2015 - 22:43

Cześć. Zastanawiam się nad założeniem własnej działalności gospodarczej w Wielkiej Brytanii. Niestety nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać. Czy ktoś z was, drodzy forumowicze, wie może co należy zrobić? Jak zacząć? Gdzie się zgłosić? Bardzo mi zależy na czasie, więc będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

#2 Ekstrema

Ekstrema

Aktywny użytkownik

• 19 postów

Normalna

Napisany 01 lutego 2015 - 21:27

Wszystko zależy jakiego rodzaju firmę chcesz założyć. Najprostszym rodzajem działalności jest self-employment (samozatrudnienie).  rejestracja oraz formalności związane z tym rodzajem działalności są sprowadzone do minimum. Musisz wtedy zarejestrować się w Urzędzie Skarbowym (HM Revenue&Customs) najpóźniej do trzech miesięcy od rozpoczęcia prowadzenia działalności. Potem trzeba prowadzić księgowość oraz składać deklaracje podatkowe na potrzeby podatku dochodowego (Tax Return). Płacić składki z tytułu ubezpieczeń zdrowotnych.  Ogólnie radziłabym udać się do najlbiższego Job Center aby dowiedzieć się co jest potrzebne do rejestracji.

#3 nikadavis85

nikadavis85

Aktywny użytkownik

• 46 postów

Normalna

Napisany 07 lutego 2015 - 22:33

Tez słyszałem, że w Anglii nie jest to aż tak problematyczne jak  nas w Polsce. Ogólnie w Anglii jest dużo, dużo mniej biurokracji, więc to tam jest na duży plus. Jeśli umiesz język angielski to faktycznie udaj się do Job Center- to nasz odpowiednik Urzędu Pracy. Na pewno Ci pomogą, bo tam nikt nie robi "łaski", że Cię obsłuży, jak u nas.

#4 JacekJacek

JacekJacek

Aktywny użytkownik

• 12 postów

Normalna

Napisany 14 lutego 2015 - 12:49

Dzięki za podpowiedzi. W poniedziałek jestem umówiony w tej sprawie z pracownikiem Job Center. Mają mi podpowiedzieć jak do tego się zabrać, a co więcej we wszystkim mi pomogą. Jak się okazuje w Wielkiej Brytanii bardzo wspierają osoby, które chcą rozpocząć własną działalność. Nie finansowo, ale mentalnie- a to też się liczy, biorąc pod uwagę nasz kraj, gdzie wszędzie człowiekowi robią pod górkę.

#5 kostekkostek

kostekkostek

Nowy użytkownik

• 5 postów

Normalna

Napisany 10 października 2020 - 14:04

tak w agliki jest duzo prościej, jednka jest wiekse ryzyko mimo wszytko