Od kilku już lat pracuje w Wielkiej Brytanii. Mam stałą pracę itd. Chciałbym w Polsce kupić mieszkanie i w związku z tym będę potrzebował kredytu. Z tego co wiem, gdy pracuje w Anglii mogę w Polsce dostać tylko kredyt w funtach. Ale po pierwsze tylko kilka banków ma kredyty w funtach w swojej ofercie, a po drugie oferta ta jest kiepska. Czy można więc zrobić taki "myk" i czy mogę złożyć wniosek z kimś kto pracuje w Polsce? I jak kto byłby wtedy właścicielem takiej nieruchomości? Razem?
Praca w Anglii kredyt w Polsce
Napisany 29 stycznia 2015 - 08:17
Napisany 29 stycznia 2015 - 10:53
"Myk" możesz zrobić. Problem w tym, że dochód w PLN musiałby być dochodem wiodącym. Właścicielem możesz być tylko Ty.
Łukasz Zalewski
tel. 728 455 024
lzalewski@muratorfinanse.pl
Napisany 29 stycznia 2015 - 11:33
Co to znaczy "dochód wiodący"?? Ta osoba musiała by zarabiać więcej niż ja? Czy tez ona by się ubiegała o kredyt a ja bym był współkredytobiorcą?
Napisany 29 stycznia 2015 - 11:42
Co to znaczy "dochód wiodący"?? Ta osoba musiała by zarabiać więcej niż ja? Czy tez ona by się ubiegała o kredyt a ja bym był współkredytobiorcą?
Zgadza się. Taka osoba która pracuje w Polsce musiała by zarabiać więcej niż ty zagranicą. Co czasami jest absurdem według nowej rekomendacji która weszła w życie w tam tym roku. Natomiast możesz zawsze jeszcze z taką osobą starać się o kredyt w bankach spółdzielczych wtedy ważne jest tylko to aby mieć osobę w Polsce taką aby miała zdolność na taki kredyt i wtedy razem podchodzicie do kredytu.
Z poważaniem
Grzegorz Klimczak
Doradca Finansowy.
Kontakt w Profilu - Komunikator
Napisany 29 stycznia 2015 - 12:11
A gdyby ona wzięła kredyt na siebie? Kto jest właścicielem nieruchomości?
Napisany 30 stycznia 2015 - 08:44
W zdecydowanej większości banków będzie wymagane, aby właściciel nieruchomości był również kredytobiorcą.
Łukasz Zalewski
tel. 728 455 024
lzalewski@muratorfinanse.pl
Napisany 30 stycznia 2015 - 13:07
A gdyby ona wzięła kredyt na siebie? Kto jest właścicielem nieruchomości?
Ona.
Z poważaniem
Grzegorz Klimczak
Doradca Finansowy.
Kontakt w Profilu - Komunikator
|
|