Cześć. Słyszałam, że istnieje możliwość wnioskowania w banku o zmiany warunków kredytowania (niższe oprocentowanie) z powodu podwyższenia wartości mieszkania. Ponad dwa lata temu brałam kredyt hipoteczny na mieszkanie z rynku pierwotnego, więc siła rzeczy po wykończeniu mieszkanie warte jest więcej niż w czasie jego zakupu. Czy to faktycznie możliwe, że bank zmieni mi warunki kredytu z tego powodu?
Czy bank zmieni mi warunki kredytowania?
Napisany 01 lutego 2015 - 21:15
Napisany 01 lutego 2015 - 21:45
Jaki to bank?
Jakie masz warunki kredytowania?
Podaj saldo kredytu i wartość nieruchomości.
Łukasz Zalewski
tel. 728 455 024
lzalewski@muratorfinanse.pl
Napisany 02 lutego 2015 - 22:29
Pierwszy raz słyszę o takiej możliwości. Czy biorąc kredyt hipoteczny nie otrzymujemy "stałej oferty", która może się zmienić jedynie z powodu zmian oprocentowania, WIBORU, itp. ogółem? Może o czymś nie wiem. Jeśli jednak faktycznie taka możliwość istnieje po zmianie wartości mieszkania to sam chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób to działa.
Napisany 08 lutego 2015 - 21:29
Hmm... także nic o tym nie słyszałem,a na dodatek ciężko cokolwiek na ten temat znaleźć w internecie (z ciekawości szukałem), co według mnie oznacza, że na pewno nie jest to zbyt częsta praktyka w bankach. Może najlepiej byłoby się tego dowiedzieć w banku,w którym ten kredyt masz. Tam dowiesz się wszystkiego na 100%. Jeżeli byłoby to możliwe to pewnie też wiązałoby się z jakimiś dodatkowymi kosztami. Musiałby przyjść do Ciebie jakiś rzeczoznawca majątkowy, który wyceni obecną faktyczną wartość mieszkania.
Napisany 11 lutego 2015 - 22:10
Izalewski- mam kredyt hipoteczny w Banku Spółdzielczym. Czy reszta danych jest potrzebna, aby dowiedzieć się, czy taka zmiana warunków jest możliwa? Chyba naprawdę przejdę się do banku, aby się tego dowiedzieć. Wolałam zapytać najpierw tutaj, ponieważ panie w moim banku... nie są zbyt miłe. No ale trudno. A czy taki rzeczoznawca jest wysyłany z banku, czy musimy znaleźć jakiegoś i jeszcze mu zapłacić za wycenę?
Napisany 11 lutego 2015 - 22:30
Banki spółdzielcze są dość specyficzne. Rzadko również współpracują z doradcami zewnętrznymi. W zależności od banku może być wysłany rzeczoznawca z tego banku lub będzie możliwość zlecenia wyceny we własnym zakresie (zwykle lepsza opcja).
Podaj mi ewentualnie na prv informacje nt. tego kredytu. Postaram się pomóc. Może udałoby się znaleźć lepszą ofertę w innym banku.
Łukasz Zalewski
tel. 728 455 024
lzalewski@muratorfinanse.pl
Napisany 12 lutego 2015 - 21:27
Izalewski- mam kredyt hipoteczny w Banku Spółdzielczym. Czy reszta danych jest potrzebna, aby dowiedzieć się, czy taka zmiana warunków jest możliwa? Chyba naprawdę przejdę się do banku, aby się tego dowiedzieć. Wolałam zapytać najpierw tutaj, ponieważ panie w moim banku... nie są zbyt miłe. No ale trudno. A czy taki rzeczoznawca jest wysyłany z banku, czy musimy znaleźć jakiegoś i jeszcze mu zapłacić za wycenę?
Jeśli kobiety w twoim banku są nie miłe to idziesz z tym do Dyrektora i sprawa jest z głowy. To nie ty jesteś dla nich tylko ona dla ciebie, i to one muszę ci służyć jak tylko najlepiej. Nikt ci łaski nie robi.
Natomiast jeśli kolega proponuje ci pomoc to tylko z korzystać.
Z poważaniem
Grzegorz Klimczak
Doradca Finansowy.
Kontakt w Profilu - Komunikator
|
|