Skocz do zawartości

Zobacz nową zawartość

Zdjęcie
- - - - -

Uważaj na niektóre z tych firm - mogą być niebezpieczne - Lista KNF

KNF Komisja Nadzoru Finansowego lista knf

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
23 odpowiedzi na ten temat

#1 mentalny

mentalny
  • LokalizacjaKraków

Reputacja: 13
Dobra

Napisany 20 czerwca 2013 - 22:12

Komisja Nadzoru Finansowego publikuje listę podmiotów bez odpowiednich zezwoleń na wykonywanie działalności bankowych. Srodki tych firm nie są objęte państwowymi gwarancjami, dlatego mogą być one niepewne.

Poniżej przedstawiemy tabelkę zawierającą firmy umieszczone na listach publikowanych przez KNF. Kilka firm znajdujących się w spisie, zajmuje się również działalnością powiązaną ze świadczeniem pożyczek/kredytów, dlatego może być przydatny dla użytkowników naszego forum.

Warto również śledzić newsy oraz aktalizację wszystkich podmiotów nadzorowanych przez Komisję Nadzoru Finansowego.

Lista podmiotów nie posiadających zezwolenia na wykonywanie czynności bankowych:

1.  Finroyal FRL Capital Limited nie dotyczy
2.  Flexworld Inc. nie dotyczy
3.  Perfect Money Finance Corp. z siedzibą w Panamie nie dotyczy
4.  Weksel Bank, Aida System Sp. z o.o. z siedzibą w Konstantynowie Łódzkim  
wg informacji z Sądu Rejonowego dla Łodzi Śródmieścia; XX Wydział Gospodarczy KRS na dzień 30.08.2012 r. spółka nie złożyła sprawozdania finansowego za rok 2011
KRS 237475
5.  Amber Gold Sp. z o.o. z siedzibą w Gdańsku w upadłości likwidacyjnej 
wg informacji z Sądu Rejonowego Gdańsk-Północ; VII Wydział Gospodarczy KRS na dzień 24.08.2012 r. spółka nie złożyła sprawozdania finansowego za rok 2011
KRS 322228
6.  GoGo20 Poland nie dotyczy
7.  DOBRALOKATA Sp. z o.o.  KRS 342885
8. Pozabankowe Centrum Finansowe Sp. z o.o. 
wg informacji z Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy; XII Wydział Gospodarczy KRS na dzień 12.09.2012 r. spółka nie złożyła sprawozdania finansowego za rok 2011
KRS 293707
9. PROMOTOR-FINANSE Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (następca prawny PHU Promotor) brak danych
10. CareCash Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu KRS 350638
11. KASOMAT.PL SA z siedzibą we Wrocławiu KRS 389703
12. Lex-Security z siedzibą w Mysłowicach REGON 691605660
13. Centrum Inwestycyjno-Oddłużeniowe Sp. z o.o. z siedzibą w Stargardzie Szczecińskim KRS 384178
14. Socket Resources GmbH biuro operacyjne w Polsce z siedzibą w Warszawie nie dotyczy
15. IPI CAPITAL SA z siedzibą w Warszawie  KRS 304375
16. NOVA NEW Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach KRS 400839
17. Mizar Profit z siedzibą w Warszawie nie dotyczy
18. Alkor Trade Sp. z o.o. z siedzibą w Józefowie KRS 371362
19. Firma Handlowo-Usługowa Abiko Katarzyna Smolec z siedzibą w Tychach NIP 6462738329
20. Bezpieczne Inwestycje Sp. z o.o. z siedzibą Warszawie (reprezentowna przez Michała Grabowskiego) KRS 391211
21. Four Gates Polska Sp. z o.o. KRS 313810
22. Blue Chip Kamil Chwiedosik z siedzibą w Śródlesiu NIP 9661358861
23. Remedium - Doradcy Finansowi Sp. z o.o. z siedzibą w Olsztynie KRS 280476
24. Effit Sp. z o.o. z siedzibą Warszawie KRS 429570
25. Europol Insurance Consulting Group Ertanowski Mariusz Ireneusz z siedzibą w Mielcu NIP 8171692799
26. ProGold Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS 413857
27. Grand Capital Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach KRS 347126
28. Pośrednictwo Finansowe "Kredyty-Chwilówki" Sp. z o.o. z siedzibą w Tychach KRS 293981
29. Usługi Konsultingowe Artur Swendrak NIP 7691760207
30. Carwash Investment Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach
wg informacji z KRS na dzień 6.11.2012 r. spółka nie złożyła sprawozdania finansowego za rok 2011
KRS 327890
31. Fundacja Castellum z siedzibą w Poznaniu KRS 411357
32. Opulentia SA z siedzibą w Warszawie w upadłości likwidacyjnej  KRS 383825
33. Inwestycje-Plus z siedzibą w Pieszycach NIP 8821983893
34. Orcan Software Investments SA
wg informacji z KRS na dzień 24.01.2013 r. spółka nie złożyła sprawozdania finansowego za rok 2011
KRS 329338
35. Pareto Invest Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu
wg informacji z KRS na dzień 8.02.2013 r. spółka nie złożyła sprawozdania finansowego za rok 2011
KRS 351038
36. DCF Capital SA z siedzibą w Warszawie KRS 304610
37. EDG Sp. z o.o. SKA z siedzibą we Wrocławiu KRS 396023
38. Dom Inwestycyjny "Taurus" SA z siedzibą w Częstochowie KRS 425814
39. Impero Finanse Ewa Skrzydlewska z siedzibą we Wrocławiu NIP 8942112312
40. Dagmara Dziubyna G & Dinvest i Wspólnicy Spółka jawna z siedzibą we Wrocławiu KRS 421019
41. Dagmara Dziubyna G & Dinvest z siedzibą we Wrocławiu NIP 6912419080
42. Power House Private Banking z siedzibą w Poznaniu brak danych
43. Lago Sp. z o.o. z siedzibą w Zielonej Górze KRS 328581
44. Trader Hawk z siedzibą w Nakle nad Notecią (platformy internetowe traderhawk.pl oraz fxb.pl) NIP 5581548422
45. Anderson Holding Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach KRS 416988
46. Megakupon SA z siedzibą w Warszawie KRS 387553
47. - nie dotyczy
48. EMG Capital Partners SA z siedzibą w Genewie, 1204 Geneve (Oddział Warszawa, ul. Śródziemnomorska) nie dotyczy
49. EMG Finance Michał Grabowski NIP 8181549632
50. Auron Group Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS 392274
51. Consulto Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS 151711

Lista KNF jest stale aktualizowana i znajduje się pod adresem: http://bip.knf.gov.pl/?l=/Urzad_Komisji/042_Ostrzezenia_publiczne/000_index.html
  • mentalny i grazka lubi to

#2 Grzegorz_J

Grzegorz_J

Reputacja: 0
Normalna

Napisany 16 sierpnia 2013 - 14:21

Bardzo przydatna lista, która powinna być wyróżniona i dostępna gdzieś "na wierzchu" forum. Myślę, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy jakie ryzyko wiąże się z lokowaniem swoich środków czy nawet ogólnym korzystaniem z usług i produktów instytucji, których nie obejmuje fundusz gwarancyjny. W razie jakichkolwiek problemów danej firmy, klient nie odzyska swoich pieniędzy i niestety nic z tym nie zrobi. Ale tak to jest jak czlowiek woli rzekomo lepsze rozwiązania... Mało to banków na naszym rynku?

#3 lyko

lyko

Aktywny użytkownik

• 20 postów

Normalna

Napisany 24 września 2013 - 17:16

Podczepienie to dobry pomysł ale ważne też aby co roku ją aktualizować. 

http://opinierum.pl/

#4 moneymaker

moneymaker

Zasłużony użytkownik

• 143 postów

Normalna

Napisany 23 listopada 2013 - 09:03

Bardzo dobra lista - o wielu z tych firm nawet nie wiedziałem, i dobrze teraz mieć świadomość których pożyczkodawców unikać. Zgadzam się jednakże z przedmówcą. Aby lista była wartościowa i mogła posłużyć kolejnym "pokoleniom" pożyczających, konieczne jest jej regularne aktualizowanie i uzupełnianie o najistotniejsze wpisy, gdyż bez tego ciężko będzie zorientować się, czy dana firma zrobiła coś, aby poprawić swą reputację, czy też nie. Tak czy inaczej - wątek bardzo dobry i będę go śledził regularnie! 

#5 Rafał873

Rafał873

Aktywny użytkownik

• 37 postów

Normalna

Napisany 03 grudnia 2013 - 21:00

Ogólnie trzeba uważać na instytucje, które pobierają depozyty klientów bez posiadania do tego odpowiedniego umocowania ustawowego. Wg. prawa polskiego gromadzenie depozytów w celu dalszego obciążania ich ryzykiem jest obszarem dostępnym wyłącznie dla sektora bankowego.

#6 moneymaker

moneymaker

Zasłużony użytkownik

• 143 postów

Normalna

Napisany 04 grudnia 2013 - 09:33

Zgadzam się - trzeba uważać ze wszelkimi nadpłatami, depozytami i opłatami wstępnymi, które mogą być wcale niemałe i do niczego nie prowadzić w ogólnym rozrachunku. Koronnym przykładem jest tu bez dwóch zdań pobieranie przedpłat umożliwiających przystąpienie do procedury wydawania decyzji kredytowej, która, jak się okazuje - w przypadku parabanków i innych firm, które pobierały znaczną sumę pieniędzy na to konto - decyzja okazywała się odmowna, a dane przedsiębiorstwo uczyniło sobie z takiego na wpół legalnego procederu główne źródło utrzymania. 

#7 Bankieria.pl

Bankieria.pl

Zasłużony użytkownik

• 176 postów

Normalna

Napisany 07 maja 2014 - 16:42

Wydaje mi się, że w przypadku ostrożności nie wystarczy tylko aktualna lista ostrzeżeń KNF. Dużo daje zdrowy rozsądek – wszelkie oferty typu – pożyczka dla bezrobotnych, bez sprawdzania jakiejkolwiek bazy danych dłużników, czy zaświadczeń o dochodach są tymi, na które warto jest uważać. Dwa razy przeczytać umowę – nawet jeśli jest kliku stronnicowa, a jeśli nie rozumiemy poszczególnych jej zapisów to nie podpisywać. 

#8 autor12

autor12

Aktywny użytkownik

• 10 postów

Normalna

Napisany 13 maja 2014 - 10:04

Tak szczerze mówiąc to ostatnio pojawiaja sie firmy które oszukuja na numery premium czy tez wyudzaja dane ktore potem wykorzystuja zakladaja konta online i biora na delikwenta wszedzie chwilowki online juz nie jedna osoba tak sie nacieła.

Proceder jest na tyle niebezpieczny poniewaz cały czas ci ludzie i firmy zmieniaja nzawy adresy meilowe czy stron www.

Rozwaga to podstawa

#9 Bankieria.pl

Bankieria.pl

Zasłużony użytkownik

• 176 postów

Normalna

Napisany 17 września 2014 - 19:50

Kiedyś na podobnej zasadzie firmy wyłudzały dane - poprzez ogłaszanie ofert o prace - po czym kazały wykonać przelew celem weryfikacji - i tu brana była pożyczka. Niestety internet daje wiele swobody, ale też zagrożeń. 

#10 Fin1977

Fin1977

Aktywny użytkownik

• 38 postów

Normalna

Napisany 18 września 2014 - 19:40

Ta metoda na ogłoszenia o pracy, a potem zaciąganie chwilówek chyba jest nadal aktualna, ostatnio gdzieś w tv widziałem coś na ten temat.

#11 Natalia Balasa- wybierarka

Natalia Balasa- wybierarka

Aktywny użytkownik

• 34 postów
  • LokalizacjaWrocław

Normalna

Napisany 18 września 2014 - 20:40

Jeśli chodzi o przyjmowanie depozytów, to mogą je również przyjmować parabanki - działają one jednak na podstawie przepisów innych niż Prawo Bankowe. Jednak w momencie, gdy obciążają one te pieniądze ryzykiem (np. poprzez udzielanie z tych pieniędzy pożyczek) zaczynają wchodzić w sferę zabronionej aktywności i o tym należy pamiętać. 

No i oczywiście pieniądze w parabankach nie są zabezpieczone, ani BFG ani SGD nam nie pomoże w razie problemów.

#12 Fin1977

Fin1977

Aktywny użytkownik

• 38 postów

Normalna

Napisany 19 września 2014 - 10:31

Co jak co ale ja swoich pieniędzy parabankowi bym nie powierzył. Było już mnóstwo przypadków gdy klienci zostawali z niczym, np. ostatni przypadek Amber Gold.

#13 Raul

Raul

Aktywny użytkownik

• 10 postów

Normalna

Napisany 02 października 2014 - 10:41

pozycja 47. [usunięto] - oszust i zlodziej!!! pozycza od ludzi pieniadze i potem ich nie oddaje!!!

Sprawa w sadzie - Uwazajcie na niego !!!

#14 kredytpolska

kredytpolska

Aktywny użytkownik

• 43 postów

Normalna

Napisany 02 października 2014 - 12:30

Lista ostrzeżeń KNF jest stale aktualizowana i dostępna na ich stronie http://bip.knf.gov.pl/?l=/Urzad_Komisji/042_Ostrzezenia_publiczne/000_index.html

Warto zaglądać przed podjęciem decyzji co do skorzystania z jakiejkolwiek chwilówki.

Portal Finansowy Kredytpolska.net

#15 kadebostany98

kadebostany98

Nowy użytkownik

• 3 postów
  • LokalizacjaKatowicce

Normalna

Napisany 22 maja 2015 - 07:31

ja wchodząc w link nic nie widzę, po lewej menu a na środku pustka... 

#16 Pozyczamy

Pozyczamy

Aktywny użytkownik

• 34 postów

Normalna

Napisany 28 czerwca 2015 - 03:29

O, przydatne, nie znałem i nie wiedziałem że między firmami jest tyle powiązań. Warto połączyć nazwy i fakty czasem.

#17 emy

emy

Aktywny użytkownik

• 34 postów

Reputacja: 1
Normalna

Napisany 28 czerwca 2015 - 22:43

Kasomat dolicza opłaty nie objete umowa...

#18 Pozyczamy

Pozyczamy

Aktywny użytkownik

• 34 postów

Normalna

Napisany 16 września 2015 - 22:20

Sporo firm mami klientów informacją "Darmowa pożyczka na 0%" a przy składaniu wniosku dolicza opłaty przygotowawcze, prowizje itp. i wychodzi RRSO wyższe niż w jakiekolwiek innej firmie na rynku.

#19 Raul

Raul

Aktywny użytkownik

• 10 postów

Normalna

Napisany 12 października 2015 - 14:37

pozycja 47 - usunięta z  tej listy to:
[usunięte, więcej informacji w notatce poniżej] zamieszkały na ulicy [usunięto] (o ile jeszcze tam mieszka) to po prostu OSZUST i ZŁODZIEJ przestrzegam przed nim !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeśli jest więcej pokrzywdzonych przez niego ludzi (a na pewno jest), to proszę o kontakt na goldenstorno79@gmail.com

(dziwi mnie tylko to ze moderatorzy stron internetowych usuwają wszystkie posty dotyczące tego złodzieja, widniejącego oficialnie na liście ostrzeżeń Komisji Nadzoru Finansowego)

Notatka:

podmiot nie znajduje się aktualnie na liście ostrzeżeń KNF, dlatego prosimy nie zamieszczać danych osobowych.

Administracja

#20 malamii

malamii

Nowy użytkownik

• 3 postów

Normalna

Napisany 02 listopada 2015 - 15:06

Lista może się przydać, dziwne że jest tam na pozycji 28 "Kredyty chwilówki". U mnie w okolicy widzę samochody reklamowe co jakiś czas jeźdźą, przeważnie czerwone Fiaty Panda.

#21 PozyczkaBez.pl

PozyczkaBez.pl

Doświadczony użytkownik

• 74 postów
  • LokalizacjaPoznań

Reputacja: 2
Normalna

Napisany 18 grudnia 2016 - 07:58

Bardzo dobry post. Już szukam aktualnej listy i wrzucam ją na swoją Porównywarkę.

www.Forum.pozyczkabez.pl

#22 Olka68

Olka68

Nowy użytkownik

• 1 postów

Normalna

Napisany 28 czerwca 2017 - 12:41

Hej, jakiś czas temu byłam w bardzo podobnej sytuacji. Natknęłam się na jednym z forum na Pana Mariusza, który w ciągu paru tygodni pomógł mi wyjść raz na dobrze z pętli zadłużenia. Od paru miesięcy nareszcie śpi mi się spokojniej i ogólnie odżyłam mentalnie jak i finansowo. Zostawię tutaj namiar do Pana Mariusza tel. 797 286 225 mail : pomocwzadluzeniu@gmail.com

#23 novacash.eu

novacash.eu

Ekspert

• 992 postów

Reputacja: 9
Normalna

Napisany 28 czerwca 2017 - 16:01

Tak tak już wierzymy w tą wątpliwą reklamę.

#24 Zora134

Zora134

Normalna

Napisany 28 czerwca 2017 - 18:20

Hej, jakiś czas temu byłam w bardzo podobnej sytuacji. Natknęłam się na jednym z forum na Pana Mariusza, który w ciągu paru tygodni pomógł mi wyjść raz na dobrze z pętli zadłużenia. Od paru miesięcy nareszcie śpi mi się spokojniej i ogólnie odżyłam mentalnie jak i finansowo. Zostawię tutaj namiar do Pana Mariusza tel. 797 286 225 mail : pomocwzadluzeniu@gmail.com

Też mi się tak wydaje, że to po prostu sprytnie zakamuflowana reklama. :lol:  :lol:  :lol: