Jak mogę podnieść swój scoring w BIK. Brałem kiedyś kredyt ratalny, spłacałem go z lekkim opóźnieniem (do kilkunastu dni), a za jakiś rok chce ubiegać się o kredyt hipoteczny i lepsza ocena z BIK na pewno by mi pomogła. Co mogę zrobić. Czy jakieś firmy pomagają w poprawie oceny??

Jak podnieść scoring w BIK
Napisany 14 sierpnia 2013 - 16:15
Napisany 14 sierpnia 2013 - 17:14
Najprościej będzie, jeśli weźmiesz w banku jakiś niewielki kredyt gotówkowy, lub kartę kredytową. Jeśli będziesz spłacał pieniądze w terminie, twój scoring w BIK znacznie się poprawi. Wówczas nie będziesz miał problemu z uzyskaniem kredytu hipotecznego, oczywiście jeśli spełnisz inne wymagania banku.
https://www.soskredyt.pl/blog/5/entry-16-tanie-kredyty/
Napisany 15 sierpnia 2013 - 20:56
Ewentualnie zakup czegoś na raty, może coś potrzebujesz, nawet coś małego za 600-800zł, szybka spłata, terminowa i już można podnieść sobie scoring.
Napisany 12 września 2013 - 12:07
Czy mogę mieć wpływ na swoją ocenę punktową BIKSco CreditRisk?
W przypadku scoringu biura kredytowego szczególnie istotny wpływ na ocenę punktową Klienta ma to, jak dotychczas obsługiwał on posiadane przez siebie kredyty (w tym również limit w ROR oraz karty kredytowe). Terminowa obsługa kredytów podwyższa ocenę punktową, zaś opóźnienia w spłatach i zaległości ? ją obniżają.
Rada Jeśli chcemy mieć wysoką ocenę punktową, a co za tym idzie, większe szanse na atrakcyjny kredyt w przyszłości, powinniśmy przede wszystkim zadbać o terminową obsługę kredytów już posiadanych. Należy przy tym pamiętać również o prawidłowym wywiązywaniu się ze zobowiązań wynikających z posiadania limitu w ROR oraz kart kredytowych.
Jeśli przewidujemy jakiekolwiek problemy z terminową spłatą swoich kredytów, nie powinniśmy czekać aż pojawi się pierwsza zaległość. Istnieją sposoby zapobiegania powstawaniu opóźnień: można m.in. zwrócić się do banku z wnioskiem o restrukturyzację kredytu (zmianę warunków spłaty) lub zastąpić swoje zobowiązania jednym kredytem konsolidacyjnym. Zaistniałe opóźnienia w spłacie trzeba regulować jak najszybciej i w żadnym razie nie można dopuszczać do narastania zaległości!
Uwaga!
* jeśli masz opóźnienia w spłacie swoich kredytów,
* im więcej jest takich kredytów, w których spłacie masz opóźnienia,
* im większa jest kwota, ze spłatą której się opóźniasz,
* im dłużej opóźniasz się ze spłatą kredytu,
* im mniej czasu upłynęło od Twojego ostatniego opóźnienia w spłacie,
* jeśli przekroczyłeś swój limit kredytowy,
* im bardziej przekroczyłeś swój limit kredytowy,
* im mniej czasu upłynęło od ostatniego przekroczenia Twojego limitu kredytowego,tym niższa jest Twoja ocena punktowa.
Napisany 21 września 2013 - 10:09
Po prostu weż coś na raty lub małą pożyczkę i spłacaj regularnie
|