Niestety mam zlą historię w BIK. Złożyło sie na to wiele czynników jak zmiana pracy, niespodziewany remont w domu itp. W związku z tym spłacałem swój kredyt hipoteczny z opóźnieniem, ale teraz jestem już na finansowej prostej i wszystko jest płacone na bieżąco. Jednakże moja kartoteka w BIK nie wygląda zbyt dobrze i w związku z tym mam pytanie. Kiedy te wszystkie negatywne oceny zniknął? Czy wraz z zakończeniem spłaty kredytu?

Zła historia w BIK
Napisany 20 kwietnia 2017 - 20:16
Napisany 21 kwietnia 2017 - 09:12
Informacje na temat kredytu są przetwarzane w BIK przez cały okres spłaty. Dalsze przetwarzanie uzależnione jest od tego czy kredyt był spłacany terminowo czy z opóźnieniami powyżej 60 dni.
Jeśli w trakcie spłaty nie wystąpiły opóźnienia powyżej 60 dni, po spłacie kredytu dane są przenoszone do bazy danych statystycznych i nie są widoczne dla banków chyba, że została udzielona zgoda na przetwarzanie danych po wygaśnięciu zobowiązania. Jeśli tak, dane są dalej przetwarzane przez okres na jaki została udzielona zgoda. Bez takiej zgody kredyt "znika" z historii, a szkoda tracić taki atut.
Jeśli w trakcie spłaty kredytu wystąpiły opóźnienia powyżej 60 dni i minęło 30 dni od poinformowania przez bank o zamiarze przetwarzania danych po wygaśnięciu zobowiązania, dane będą przetwarzane przez BIK przez 5 lat od całkowitej spłaty kredytu.
Napisany 20 września 2021 - 15:05
Napisany 21 grudnia 2021 - 01:54
Niestety w tym przypadku informacja o złej historii w BIK najprawdopodobniej będzie przetwarzana przez bank przez okres 5 lat. Na przyszłość radzę starać się z całej mocy aby nie doprowadzić do dłuższych opóźnień w spłacie kredytu, ponieważ odbije się to na historii w BIKu.
Napisany 18 sierpnia 2022 - 19:42
Hmm to zależy, udaje się "wpłynąć na bank" by ten przesunął dane do sekcji statystycznej BIK, a wtedy już nie są one widoczne dla banków. Zależy więc od tego jaki to bank i jak to się robi. W razie pytań zapraszam do kontaktu.
Ogarnij swoje finanse! Konsolidacja chwilówek/Kredyty dla Firm/Poprawa BIK
►Konsolidacja chwilówek - Kliknij po bezpłatną analizę.
Artur Sarnecki
kontakt@finansepoludzku.pl
tel. 797443483
Napisany 07 września 2022 - 14:08
Niestety w tym przypadku informacja o złej historii w BIK najprawdopodobniej będzie przetwarzana przez bank przez okres 5 lat. Na przyszłość radzę starać się z całej mocy aby nie doprowadzić do dłuższych opóźnień w spłacie kredytu, ponieważ odbije się to na historii w BIKu.To
To jest prawda, nie polecam ogólnie tego.
|