Skocz do zawartości

Zobacz nową zawartość

Zdjęcie
- - - - -

Czym jest kod CCV?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
3 odpowiedzi na ten temat

#1 jerzy.tesla

jerzy.tesla

Aktywny użytkownik

• 49 postów

Reputacja: 0
Normalna

Napisany 13 czerwca 2017 - 21:04

Hej.

Czy wiecie co to jest kod CCV? Skąd go mogę wziąć? Ostatnio przy płatności internetowej kartą zostałem poproszony o wpisanie właśnie tego kodu, ale nie wiedziałem nawet gdzie go szukać. Czy to coś jak kod PIN?

#2 ethereum

ethereum

Doświadczony użytkownik

• 66 postów

Reputacja: 4
Normalna

Napisany 14 czerwca 2017 - 22:16

Kod CVV znajdziesz na odwrocie swojej karty płatniczej. To trzy cyferki. Kod ten ma za zadanie weryfikować zgodność danych osoby, która używa karty z jej prawowitym posiadaczem. Dzięki temu, że właśnie przy różnych transakcjach trzeba te kod podać, wzrasta bezpieczeństwo tych operacji.

#3 Martys

Martys

Doświadczony użytkownik

• 81 postów

Reputacja: 2
Normalna

Napisany 20 czerwca 2017 - 22:11

Trzeba uważać, żeby dane karty nie trafiły w niepowołane ręce. Szczególnie ten kod CVV, ponieważ właściwie przy każdej płatności online jest wymagana weryfikacja właśnie tym kodem. Bez niego właściwie nic nie można zdziałać.

Dobrze gdy mamy dodatkowe zabezpieczenie właśnie w postaci kodu wysyłanego smsem- wtedy złodziej ma jeszcze bardziej utrudnione zadanie.

#4 jerzy.tesla

jerzy.tesla

Aktywny użytkownik

• 49 postów

Reputacja: 0
Normalna

Napisany 21 czerwca 2017 - 13:59

A tak, tak. Już widzę. Dziękuję za pomoc. A w jaki sposób można sprawdzić czy na przykład dany sklep internetowy jest bezpieczny pod względem płatności elektronicznych? Faktycznie podaje się tam praktycznie wszystkie dane, więc jest to niebezpieczne.

Niestety żaden kod smsem mi nie przychodzi. Można to ustawić, aby przychodziło?