Bardzo dużo ludzi przy płaceniu za zakupy korzysta z opcji płacenia zbliżeniowo. Moja karta albo jest zepsuta, albo nie daje takiej możliwości. Zastanawiam się czy iść z tym problemem do banku, żeby może wymienili mi tą kartę, bo jakby nie było to jednak przy tych mniejszych zakupach jest to wygoda. Zastanawiam się tylko czy płatności zbliżeniowe są bezpieczne?

Czy płacenie zbliżeniowo jest bezpieczne?
Napisany 04 lipca 2017 - 23:02
- RobertJezykowski lubi to
Napisany 19 lipca 2017 - 20:41
Podobno takie zbliżeniowe płatności są bezpieczne, ponieważ każda transakcja chroniona jest kodem zabezpieczającym, który jest unikalny dla danej transakcji. Dotyczą one transakcji poniżej 50zł (bo transakcje na ponad 50zł są zabezpieczone w postaci wpisywania kodu PIN).
Napisany 28 lipca 2017 - 21:45
Nie wiem na jakiej zasadzie polega to bezpieczeństwo, bo w końcu jeżeli ktoś nam kartę ukradnie czy też zostanie znaleziona przez jakąś nieuczciwą osobę, to przecież może ona wykonać taką kartą kilka operacji zbliżeniowych do 50zł, prawda? Gdzie tu jakieś zabezpieczenie? Nawet pracownicy sklepów nie sprawdzają czy karta na pewno należy do osoby płacącej.
Napisany 30 lipca 2017 - 09:47
Nie pamiętam do jakiej kwoty ale jest ustawowo jakaś ustalona wysokość do której odpowiadamy nawet jak nie zdążymy zastrzec karty.
Dropshipping z Chin. Gotowy, automatyczny sklep.Kupujesz skrypt i sprzedajesz.
Chcesz zarabiać na dropshippingu z Chin?
Napisany 04 sierpnia 2017 - 22:26
Osobiście do takich rzeczy podchodzę sceptycznie. Fakt, że płacenie metodą PayPass może nieco ułatwić nam życie. Przy mniejszych zakupach wystarczy, że zbliżymy kartę, nie musimy wstukiwać PINu, czyli oszczędność czasu, ale sami widzicie jak to z bezpieczeństwem tych kart jest- do 50zł zakupy może zrobić na nasz koszt każdy, kto posiada naszą kartę.
Napisany 05 sierpnia 2017 - 10:08
Ja w swojej karcie wylaczylam te opcje. Nie wydaje mi sie to zbyt bezpieczne .. szczegolnie jakbym zgubila gdzies karte.
Napisany 05 sierpnia 2017 - 22:53
Ja w swojej karcie wylaczylam te opcje. Nie wydaje mi sie to zbyt bezpieczne .. szczegolnie jakbym zgubila gdzies karte.
Można wyłączyć w karcie opcję płacenia zbliżeniwo? Sądziłem, że jeśli karta ma tą możliwość to już nic się nie da z tym zrobić. Jak można to usunąć? W banku czy można przez swoje konto internetowe?
Napisany 15 sierpnia 2017 - 22:31
No właśnie według mnie też nie jest to zbyt bezpieczna forma zakupów i właściwie z tego co piszecie nic nie wskazuje, żeby było inaczej. Jakieś zabezpieczenia są, ale czy skuteczne? Wątpię.
Napisany 19 września 2017 - 14:17
Ja płacę zbliżeniowo i jeszcze nie spotkałem się z tym, by coś było nie tak. Wydaje mi się to o wiele szybsze niż wpisywanie PINu itp. No ale wiadomo, każdy będzie robił tak, jak mu wygodniej i jak woli Od siebie jeszcze mogę polecić tę stronę. Dużo tam pożytecznych informacji, a i czasami ciekawe artykuły się trafią
Zapraszam do mnie
|