Przy kredytach hipotecznych jest tak, że zastawem jest tam zawsze hipoteka, a co z kredytami gotówkowymi? Czasem potrzebujemy taki kredyt zaciągnąć a nie mamy wystarczającej zdolności. Czy coś może być zabezpieczeniem takiego kredytu aby bank mimo wszystko kredytu nam udzielił? Czy w przypadku kredytów gotówkowych jedynym wyznacznikiem jest zdolność kredytowa i jej posiadanie na odpowiednim poziomie?
Co może być zabezpieczeniem kredytu gotówkowego?
Napisany 27 sierpnia 2017 - 23:37
Napisany 30 sierpnia 2017 - 23:16
W większości przypadków banki nie wymagają zabezpieczeń w kontekście kredytów gotówkowych. Oczywiście jeżeli kwota jest wyższa to bank może jednak chcieć się w jakiś sposób zabezpieczyć. Może użyć do tego na przykład weksli, poręczyciela (chyba najbardziej powszechne), hipoteki (naprawdę wysokie kredyty), cesji praw, zastawu rejestrowego czy na przykład oświadczeniu o poddaniu się egzekucji.
Napisany 07 września 2017 - 22:17
Szczerze mówiąc słyszałem jedynie o poręczycielu i hipotece, a co to takiego cesja praw, zastaw rejestrowy i ostatnie-oświadczenie o poddaniu się egzekucji? Mógłbyś/ mogłabyś to wyjaśnić? Albo ktoś?
Napisany 10 września 2017 - 17:24
W większości przypadków banki nie wymagają zabezpieczeń w kontekście kredytów gotówkowych. Oczywiście jeżeli kwota jest wyższa to bank może jednak chcieć się w jakiś sposób zabezpieczyć. Może użyć do tego na przykład weksli, poręczyciela (chyba najbardziej powszechne), hipoteki (naprawdę wysokie kredyty), cesji praw, zastawu rejestrowego czy na przykład oświadczeniu o poddaniu się egzekucji.
wskaż mi bank, który przy kredycie gotówkowym wymaga zabezpieczenia hipotecznego ??
Marcin Iwanejko
Expert ds. produktów finansowych
510 00 98 82
Napisany 14 września 2017 - 20:33
wskaż mi bank, który przy kredycie gotówkowym wymaga zabezpieczenia hipotecznego ??
Czy jeżeli bank wymagać będzie hipoteki to kredyt z gotówkowego nie przeistoczy się w kredyt hipoteczny?
Tak by to wychodziło, prawda?
Mnie ciekawi oświadczenie o poddanie się egzekucji- co to jest? Podpisujemy oświadczenie, że w razie nie spłacania rat oddajemy coś dla banku? Czym to jest?
A najlepiej jakby ktoś napisał co nieco o każdym podpunkcie- o wekslach, cesji, nawet o tej hipotece.
Napisany 26 września 2017 - 11:54
Czy jeżeli bank wymagać będzie hipoteki to kredyt z gotówkowego nie przeistoczy się w kredyt hipoteczny?
Tak by to wychodziło, prawda?
Mnie ciekawi oświadczenie o poddanie się egzekucji- co to jest? Podpisujemy oświadczenie, że w razie nie spłacania rat oddajemy coś dla banku? Czym to jest?
A najlepiej jakby ktoś napisał co nieco o każdym podpunkcie- o wekslach, cesji, nawet o tej hipotece.
Mam wrażenie że wy się zamieniacie tylko nickami i piszecie tylko po to żeby sobie popisać nie mając pojęcia o czym piszecie. Spamujecie to forum , tylko zastanawiam się w jakim celu?
Marcin Iwanejko
Expert ds. produktów finansowych
510 00 98 82
Napisany 02 października 2017 - 20:54
Szczerze mówiąc słyszałem jedynie o poręczycielu i hipotece, a co to takiego cesja praw, zastaw rejestrowy i ostatnie-oświadczenie o poddaniu się egzekucji? Mógłbyś/ mogłabyś to wyjaśnić? Albo ktoś?
Oświadczenie o poddaniu się egzekucji jest to umowa, gdzie kredytobiorca dobrowolnie poddaje się egzekucji roszczeń banku, które wynikają z umowy kredytowej, w momencie kiedy nie będzie spłacał rat kredytu.
Zastaw rejestrowy stosuje się w kredytach samochodowych- w chwili otrzymania kredytu na kupno samochodu, auto to ma ustanowiony zastaw na rzecz banku.
Cesja praw (tu nie jestem pewien, więc prosiłbym, żeby ktoś mnie poprawił jeśli się mylę) ma związek z ubezpieczeniem i otrzymaniem przez bank odszkodowania?
Napisany 06 stycznia 2026 - 10:58
W rzeczywistości: banki oceniają ryzyko i wybierają zabezpieczenie, które im odpowiada. Często jest to właśnie poręczyciel lub weksel, a nie nieruchomość.
|
|