Jak wiadomo przy staraniu się o kredyt hipoteczny bardzo ważne (o ile nie najważniejsze) jest wykazanie odpowiedniej zdolności kredytowej. Na tą zaś składają się bardzo różne czynniki. Czy możecie wymienić mi co należy wliczyć do obliczania zdolności kredytowej oprócz miesięcznych dochodów?

Co należy wliczyć do zdolności kredytowej?
Napisany 01 września 2017 - 21:20
Napisany 06 września 2017 - 21:18
Obliczając zdolność kredytową pod uwagę należy wiać wszelkie zobowiązania, obciążające nasz budżet domowy. Na pewno więc należy wziąć od uwagę raty za kredyty, które w danym momencie spłacamy (o ile jakiś kredyt mamy- zakupy na raty również wchodzą w grę), ujemne salda z kart debetowych, kart kredytowych oraz limitu e ROR, oczywiście zasądzone alimenty i koszty utrzymania domu- to wszystko się odlicza od miesięcznych przychodów w gospodarstwie domowym.
Napisany 11 września 2017 - 23:11
A wliczasz wszystkie dochody jakie otrzymujesz z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenie, czy umowy o dzieło. Dochody pochodzące z pracy "na czarno" się nie wliczają. Musisz mieć udokumentowany przychód. Wlicza się także emerytura oraz renta. Nie wliczają się alimenty, jeżeli to ty je otrzymujesz, stypendia. Nie wiem jak jest w rentami rodzinnymi czy rentami po śmierci rodzica (w przypadku osób do 25 roku życia, wciąż uczących się), one do zdolności kredytowej są wliczane?
Napisany 14 września 2017 - 16:31
Są wliczane, ale zależy na ile chce się wziąć kredytyt, w sensie jak komuś przysługuje renta rodzinna na najbliższe 3 lata, a kredyt chce wziąć na 5, no to siłą rzeczy nie będzie miał renty w połowie spłacania kredytu, więc może być z tym problem.
Napisany 01 października 2017 - 20:46
. Nie wiem jak jest w rentami rodzinnymi czy rentami po śmierci rodzica (w przypadku osób do 25 roku życia, wciąż uczących się), one do zdolności kredytowej są wliczane?
Chyba mało która osoba mająca mniej niż 25 lat myśli o kredycie hipotecznym. Przynajmniej ja nie znam takiej z najbliższego otoczenia. Niemniej jednak dobrze byłoby znać odpowiedź na takie pytanie.
@jaruś- możesz mieć rację z tym, ze może to być problem, jeżeli chodzi o termin zakończenia przyznawania renty, tym bardziej, że przecież kredyty hipoteczne nie są przyznawane na 5 lat, a na 25 zł (na przykład).
Napisany 06 października 2017 - 11:58
Też mnie to właśnie dziwi, może ktoś w tym wieku bierze kredyt nie sam, tylko z kimś i zastanawia się czy to się wlicza do ich wspólnej zdolności kredytowej, ale też mi się wydaje, że o ile do jakiejś pożyczki na 2 lata mogłoby się liczyć, to do hipotecznego nie.
|