Mój BIK jest ogólnie rzecz biorąc słaby. Nie spłacałem w terminie dwóch kredytów i żaden bank nie da mi teraz następnego, A jak to wygląda jeśli chodzi i firmy pożyczkowe. Czy dadzą mi one chwilówkę jeśli mam słaby BIK?

Chwilówka a zły BIK
Napisany 18 lutego 2019 - 08:15
Napisany 18 lutego 2019 - 12:30
Można próbować.Firmy pozabankowe różnie patrzą na BIK, a niektóre wcale nie sprawdzają.
Dropshipping z Chin. Gotowy, automatyczny sklep.Kupujesz skrypt i sprzedajesz.
Chcesz zarabiać na dropshippingu z Chin?
Napisany 24 lipca 2019 - 10:45
Otóż to. Na przykład pożyczki z komornikiem to takie, gdzie nie są sprawdzane dane w BIK i innych bazach. Wiadomo, że osoby, wobec których toczy się postępowanie komornicze, mają słabą zdolność kredytową, dlatego właśnie takie pożyczki dla wielu stają się rozwiązaniem.
Edytowany przez mentalny, 27 sierpnia 2019 - 15:52 .
Napisany 08 sierpnia 2019 - 08:12
Jest jeszcze kilka firm oferujących chwilówki bez BIK. Do takich instytucji należą na przykład Extraportfel, Wandoo, Lendon czy ViaSMS. Jednak nawet, jeśli dana firma nie sprawdza BIK, to może weryfikować klienta w innych rejestrach dłużników.
Napisany 02 grudnia 2019 - 13:17
Zdaje mi się, że większość firm pożyczkowych sprawdza jednak BIK, choć można znaleźć i takie, które tego nie robią, poszukaj, choć nie wiem czy warto ryzykować.
Napisany 06 sierpnia 2023 - 18:49
w tej chwili (2023 r.) już chyba nie ma firm, które BIKU nie sprawdzają, więc szansę na pożyczkę są chyba takie same w przypadku firm jak i banków - a wiadomo w banku bezpieczniej
Napisany 22 sierpnia 2023 - 15:06
Dokładnie tak jest jak napisał przedmówca. Nie ma już pożyczek bez BIK. Można je znaleźć tylko w szarej strefie, co mocno odradzam - to tylko kłopoty.!
Od 18 maja 2023 roku, po nowelizacji ustaw około pożyczkowych, firmy pozabankowe są obligatoryjnie zmuszone do badania zdolności kredytowej klienta i wydawania pożyczek tylko przy pozytywnym badaniu. Do analizy, badania zdolności kredytowej, firmy mają korzystać z "zaufanych źródeł", czyli takich baz jak BIK, BIG i inne.
Przy udzieleniu pożyczki klientowi, który nie przeszedł pozytywnego badania zdolności kredytowej, będzie miało swoje konsekwencje. Firmy tego wolą omijać i nie dawać takim osobom pożyczek.
Więcej możecie na ten temat znaleźć w sieci.
|