Skocz do zawartości

Zobacz nową zawartość

Zdjęcie

Najem długoterminowy auta

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 nagran

nagran

Nowy użytkownik

• 4 postów

Reputacja: 0
Normalna

Napisany 07 sierpnia 2023 - 13:38

Zastanawiam się nad wzięciem samochodu w najem długoterminowy - raczej nowego z tego rocznika. Myślałem nad wpłata 20% wartości auta, później rozbicie rat w okolicy ok 2 tysięcy złotych. Interesuje mnie też opcja zrezygnowania z najmu przed upływem 2 lat jeśli by mi sie auto nie podobało i możliwością wzięcia kolejnego w leasing Przykład : biorę skodę Rapid a po dwóch latach chcę wziąć Octavię... Jest coś takiego? 

#2 kermit

kermit

Aktywny użytkownik

• 22 postów

Normalna

Napisany 22 sierpnia 2023 - 09:20

A bierzesz prywatnie czy może na jdg? 

#3 nagran

nagran

Nowy użytkownik

• 4 postów

Normalna

Napisany 23 sierpnia 2023 - 11:35

Mam jednoosobową działalność. Na początku brałem pod uwagę leasing, ale z tego co wiem to nie udzielają go firmom, które funkcjonują mniej niż rok, zreszta nie wiem nawet czy chciałbym leasing brać biorąc pod uwagę obecne przepisy.

#4 kermit

kermit

Aktywny użytkownik

• 22 postów

Normalna

Napisany 29 sierpnia 2023 - 15:02

No wiesz, nikt Ci tutaj nie napisze czy lepszy jest wynajem długoterminowy czy leasing bo jedno i drugie ma swoje zalety oraz trzeba dobrać metodę do Twojej obecnej sytuacji. Jednak jesli faktycznie firma istnieje krócej niż rok, będzie Ci bardzo trudno go dostać. Poza tym w najmie długoterminowym moźesz lepiej zaplanować sobie swoje finanse.

Masz jedną stała ratę, za nic więcej nie płacisz, tylko za paliwo oraz płyn do spryskiwaczy. Ratę możesz sobie oczywiście wrzucić w koszty firmy. Umowa moze być na rok, może być na dwa lata. Masz w jednej racie serwis, naprawy, opony. Jeśli masz wypadek to chroni Cię AC, nawet Ci lawetę podstawia. Nie musisz się pierdzielić z naprawami, serwisami jak w leasingu. 

#5 nagran

nagran

Nowy użytkownik

• 4 postów

Normalna

Napisany 30 sierpnia 2023 - 09:30

A jak to jest z limitem kilometrów? Słyszałem, ze jest taki limit. 

#6 kermit

kermit

Aktywny użytkownik

• 22 postów

Normalna

Napisany 20 września 2023 - 07:22

Umowa może być z limitem kilometrów, może być bez limitu. Jeśli zakładasz że będziesz jeździł dużo to bierzesz sobie wysoki limit. Jeśli zakładasz, ze będziesz jeździł niewiele to bierzesz sobie mniejszy limit. Od tego w dużej mierze zależy miesięczna kwota wynajmu samochodu.

Zresztą od siebie polecam kontakt z Master1 - obecnie jest to chyba największa firma w Polsce, która zajmuje się wynajmowaniem samochodów, powinni Ci rozpisać cenę wynajmu auta oraz wytłumaczyć jak to jest z limitem kilometrów. 

Ogólnie to warto jest się przejść na jeden z ich placów, zobaczyć jakie tam są auta. Bo na pewno będzie ich więcej niż na ich stronie www

#7 nagran

nagran

Nowy użytkownik

• 4 postów

Normalna

Napisany Wczoraj, 12:19

A i zastanawia mnie jeszcze jedno. Jak będzie jakaś stłuczka to leci to na mnie? 

#8 kermit

kermit

Aktywny użytkownik

• 22 postów

Normalna

Napisany Wczoraj, 12:42

Nie bo Ty nie opłacasz ubezpieczenia. Ubezpieczenie samochodu oc i ac opłaca firma, w jakiej będziesz wynajmował samochód. Tak więc nie stracisz swoich zniżek. 

Częśto duże firmy decydują się nie na leasing samochodów do swojej floty ale na wynajem samochodów właśnie z tego powodu. Dzięki temu nie tracą zniżek w przypadku ewentualnych stłuczek bo wszystko idzie na firmę, ktora udostępniła wynajem.

Jeszcze wspomnę, ze warto jest zadać sobie pytanie co ile chcesz ten samochód zmieniac. Czy chcesz zmieniać co roku czy może chcesz coś na dłużej. 

Edytowany przez kermit, Wczoraj, 12:43 .