Czego nie może zająć komornik? Jeśli mam rentę inwalidzką z dodatkami, to ile z niej może mi zabrać komornik za niespłacany kredyt z banku? Oprócz tego nie mam żadnych dochodów, mieszkam w mieszkaniu żony (mamy rozdzielność majątkową), samochód też jest na nią. Czy komornik ma prawo do zajęcia np. telewizora czy innego sprzęty rtv z naszego mieszkania?
Witamy na forum kredytowym SOSKredyt.pl - Informacje i opinie o pożyczkach oraz kredytach, porady finansowe, oddłużanie

- zadać nurtujące go pytanie dotyczące pożyczek czy kredytów,
- sprawdzić który bank czy też firma finansowa ma obecnie najlepszą ofertę,
- dowiedzieć się o szczegółach dotyczących kredytów i pożyczek,
- rozmawiać z innymi użytkownikami forum na tematy finansowe i nie tylko,
- oceniać produkty finansowe, z których korzystał lub korzysta,
- nawiązywać kontakt z ekspertami finansowymi.

Napisany 29 październik 2013 - 21:33
Napisany 19 listopad 2013 - 21:39
No, całej renty Ci nie zajmie na pewno. Z tego, co wiem, nie może zająć tych różnych dodatkwó – przynajmniej tak informują panie z banków, jak ktoś chce sobie je dołączyć do zdolności kredytowej. WIęc pewnie to prawda. Srzęty z nie Twojego mieszkania komornik zająć nie może.
Napisany 22 listopad 2013 - 15:14
Również słyszałem, że możliwe do zajęcia jest tylko i wyłącznie to, co należy to rzeczy/zarobków osobistych dłużnika. Chociaż w mediach słyszy się coraz częściej o samowolce komorników i zajmowaniu czego popadnie, bez dokładniejszego sprawdzania sytuacji czy historii problemów finansowych takiej osoby. Mam jednak nadzieję, że takie problemy Pana w żadnym przypadku nie dotkną i może nawet uda się powoli z długów wybrnąć. Słyszałem bowiem, że jeżeli tylko może obyć się bez komornika to najlepiej w tym celu podjąć wszelkie możliwe kroki.
|